Voorwaarden
 | Contact | KvK-nr. 34229718                   

VINCENT VAN DRIE
OVER VINCENT VAN DRIE

BEHANDELING
VAN REPAREREN TOT CONSERVEREN
 GEREALISEERD WERK
VAN VERLEDEN NAAR TOEKOMST
 
Alle informatie over Vincent van Drie

Behandeling; van repareren tot conserveren

Vanuit de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de authenticiteit wordt zoveel mogelijk authentiek materiaal in de oorspronkelijke context behouden. Sporen van vervaardiging, schade en onvolkomenheden door het gebruik en resultaten van eerdere restauraties, geven uw interieur, meubel of object een eigen identiteit en maken het tot waardevol historisch document met een schat aan informatie. Om dit te behouden verdienen conserverende handelingen en preventieve maatregelen de voorkeur.

Het resultaat van de restauratiehandelingen is duurzaam en in principe reversibel terwijl het restauratiemateriaal zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke materiaal zal zijn gekozen. Aanvullende documentatie verschaft inzicht in het onderzoek, de afwegingen, de diverse handelingen, het materiaalgebruik en het uiteindelijke resultaat.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste door Vincent van Drie uitgevoerde behandelingen. Klik op de behandeling voor meer informatie. 

 

Oppervlakte afwerking

Conditie van de afwerking was voor de klant reden om de kast niet meer in huis te nemen. Vaak blijkt een meubel in de schuur te eindigen. De afwerking is verwijderd en opnieuw aangebracht. Eerst een behandeling met gekookte lijnolie of met walnootolie bracht de diepere vezels weer tot leven. Daarop is een schellak/was afwerking gepolitoerd.

oppervlakte-afwerking-herstellen

 


 

Ajourwerk reconstructie

Prachtig stukje ajourwerk op mahonie kast van staandhorloge. Stelt muziek voor dat vanuit een bron zich verspreidt en tot ons komt. De ontbrekende stukjes werden aangevuld met gezaagd cuba-mahonie en opnieuw op doek gelijmd

ajourwerk-reconstructie

Terug naar overzicht 


 

Bandintarsia en marquetterie herstellen

Tavolo di Rollo. Een tafel uit Rollo, een gebied in Noord Italië, waarop een voorstelling van St. Joris en de draak. Fineer van kersen, esdoorn, hulst en noten. Hersteld na waterschade. In Rollo is een Museum over deze regionale, kenmerkend gefineerde meubelen.

bandintarsia-waterschade-hersteld

Terug naar overzicht 


 

Cilindermechaniek herstellen

De “rollende” kwartcilinder bleek niet meer gekoppeld aan het schrijfblad. Door krimpvervorming werd de werking geblokkeerd en raakten onderdelen uit- of afgebroken. Zo veel als mogelijk werden vervormde onderdelen gecorrigeerd om de vije doorgang bij “rollen”en “schuiven” weer mogelijk te maken. De mechanieken werden in die gecorrigeerde situatie, opnieuw gepositioneerd en bevestigd. Fineerschade en afwerking werden eveneens hersteld.

cilindermechaniek

Terug naar overzicht 


 

Breuk in marmer herstellen

Het verplaatsen of verhuizen is nooit zonder risico. Deze kleine commode sauteuse uit de Louis XV periode is in 1765 gesigneerd door Jean Charles Ellaume. Ellaume werd in 1754 te Parijs Meester Ebenist. Tijdens een verhuizing van Frankrijk, naar Nederland, ontstond een breuk in het marmeren blad. De gebroken delen werden bij de restauratie samengevoegd en de breuken aan de onderzijde verstevigd. De scheuren werden vervolgens gevuld en conform de omgevingstinten geretoucheerd.

breuk-marmer

Terug naar overzicht


 

Rompen fauteuils herstellen herstofferen Stadsmuseum Woerden

Het Stadsmuseum in Woerden is tevens een trouwlocatie. Ernstige speling in de stoelen en slecht zitcomfort was de reden om tot restauratie over te gaan. Tijdens het herstel van de rompverbindingen werden inventarisnummers gevonden. Uit onderzoek bleek dat het ging om voormalige bruiklenen van het CMU, die eerder als ensemble in de Raadzaal van Het Utrechtse Stadhuis, voor de Burgemeester en Wethouders dienst hadden gedaan. Op mijn advies werden de toevoegingen op de ruggen, die door inwoners uit Woerden in het kader van “Woerden 600 jaar stad” werden geborduurd, weer op de gereconstrueerde stoffering aangebracht.

rompen-fauteuils-stadsmuseum-woerden

Terug naar overzicht


 

Griffioen vergulding afgesprongen door krimp opnieuw aangebracht

Krimpverschil tussen de houten drager en het verguldpakket doet diverse stukjes uitbreken. Het gehele oppervlak stond onder spanning en diverse craquelures wezen erop dat nog meer delen van de ondergrond dreigden los te springen. Er waren tevens diverse retouches in bronsvernis aangebracht waarbij soms grote delen waren afgedekt. Na overleg met de eigenaar werd besloten om de griffioenen geheel opnieuw op traditionele wijze te vergulden.

griffioen-vergulding

Terug naar overzicht


 

Stoelen door Hegeman van Fundatie van Renswoude hersteld

Vanaf 1756 evolueerde het gebouw van de Fundatie van Renswoude tot Cultureel Erfgoed. Zo werden er in 1764 24 notenhouten stoelen, zonder armleuningen en de ruggen en zittingen bekleed met trijp, aan de Regentenzaal toegevoegd. Ze werden vervaardigd door de Utrechtse Meester Schreynwerker Johannis Hegeman. Hij was afkomstig van Mingelen in het graafschap Mark en sinds 1748 ingeschreven als poorter van Utrecht. Hij woonde in de Lange Smeesteeg. De stoelen werden oorspronkelijk met houten toognagels vergaard maar in de loop van de tijd werden vanwege speling hoekklossen aangebracht. De houtworm werd bestreden en de daardoor ontstane schade hersteld, verspijkerd stoffeerhout werd deels aangevuld, losse verbindingen hersteld en de stoffering gereconstrueerd. Van de oude zitting (in twee varianten overgestoffeerd) is het één geheel pakket afgenomen en deze wordt als historische gegeven in het gebouw bewaard.

stoelen-hegeman-fundatie-van-renswoude

Terug naar overzicht


 

Intarsia of inlegwerk

Een gefineerd schrijfblad is met over de rand schuivende kleding snel beschadigd. Hier is naast mahonie een intarsia bandje van amarant en hulst toegepast. Het benodigde fineer werd op dikte, van massief hout gezaagd. Een aantal strookjes hulst en amarant werden afwisselend op een vooraf met papier beplakte drager aangebracht. In verstek werden een aantal strookje op breedte gezaagd. De strookje werden door het papier te splitsen, van de drager gehaald en ondersteboven op het schrijfblad, met warme lijm gepositioneerd. De gecompleteerde strook werd aangevuld met mahonie. Het geheel werd op dikte geschraapt en op kleur gebracht.

intarsiaofinlegwerk

Terug naar overzicht


 

Jan Meijer linnenkabinet

Bij verwijdering van twee verschillende (noten en mahonie) klauwpoten werd aan beide zijden een rond pengat zichtbaar en de ronde afdruk van een gedraaide poot. De kast bleek zoveel overeenkomsten te hebben met het poppenhuiskabinet van Sara Rothé (Haags Gemeentemuseum) dat zij als voorbeeld kon dienen voor de vervaardiging van replica poten. Zo geschiedde en bijkomend kon dit linnenkabinet worden toegeschreven aan de Amsterdamse meubelmaker Jan Meijer.

janmeijer

Terug naar overzicht


 

Reparatie van gerestaureerde Jasperware Wedgwood

Helaas blijken slechte restauraties vaak moeilijk te herstellen. In een belangrijke secretaire met Wedgewood medaillons, had men een breuk cosmetisch proberen te herstellen. De paarden werden voorzien van op hondenkoppen gelijkende hoofden en de maangodin kreeg een zweep toebedeeld. Na enig speurwerk werden een aantal overeenkomstige Jasperware voorbeelden gevonden. Wedgwood maakte van hetzelfde origineel diverse series van verschillende grootte. Dankzij dit vergelijkingsmateriaal was het mogelijk om de Wedgwood jasperware plaquette te herstellen.

jasperwarewedgwood

Terug naar overzicht


 

Afgebroken lijstwerk hersteld kast Universiteit Utrecht

Het aanvullen van uitgebroken lijstwerk geeft een verbluffend resultaat. Een vitrinekast als deze werd met een herstelde wasafwerking weer de moeite waard om opnieuw, en prominent, op de nieuwe locatie in gebruik te nemen.

afgebrokenlijstwerk

Terug naar overzicht


 

Inbraakschade NCR kassa

De trots van een beddenspeciaalzaak werd tijdens een inbraak met een breekijzer opengebroken. De ladenfronten waren gebroken en de constructie niet meer intact. Voorzichtig werden de vezels met een beetje lijm weer in elkaar geschoven. Enkele onderdelen werden bijgemaakt omdat ze geheel verdwenen waren. De kleur was in al zijn schakeringen lastig te realiseren. Het resultaat was naar tevredenheid want de openingshandeling voor het geheel nieuwe complex van de firma, kon worden verricht door met een draai aan de slinger, de kassabel te laten rinkelen.

ncrkassa

Terug naar overzicht


 

Kras fineer vervoersschade hersteld

Een klant uit België had tot zijn grote teleurstelling schade geconstateerd aan een aantal van zijn meest dierbare spullen. Onder de slachtoffers was een in ons atelier gerestaureerde secretaire a abbatant. Wij werden benaderd om de de diverse schades op te nemen, te offreren en tenslotte te restaureren. De afwerking werd hier tijdelijk verwijderd om het gedestilleerde water de vezels te kunnen laten indringen. De vezels hebben zich weer opgericht en de afwerking is op dezelfde wijze hersteld.

krasfineer

Terug naar overzicht


 

Opnieuw vergulden

De vergulde leeuwen bleken eerder (bij de firma Mutters) opnieuw te zijn verguld. De staat van het onderliggende pakket en deze verguldingen waren voor de klant aanleiding om tot reconstructie van de vergulding opdracht te geven. Een combinatie van water- en olievergulding bleek aantoonbaar en kon op exact de oorspronkelijk positie te kunnen worden aangebracht. Een karakteristiek empire element was in ere hersteld.

opnieuwvergulden

Terug naar overzicht


 

Conserveren draagconstructie preekstoel met laswerk

Het was vlak voor kerst toen we het verzoek kregen om een reparatie aan de kolom van de preekstoel te verrichten. Er was al eerder een stuk losgekomen maar die was door de plaatselijke timmerman teruggeplaatst. Aan ons de taak om dat opnieuw te doen. Er was echter meer aan de hand; de vanwege de protestante eredienst verplaatste preekstoel bleek te zijn verlaagd. De ingekorte kolom had onvoldoende reikwijdte om ook de wanden van de kuip te kunnen ondersteunen. Een dragende metalen, na-stelbare hulpconstructie werd aangebracht in de bodem van de preekstoel, dit was toevallig een loze ruimte waardoor alle onderdelen zonder problemen konden worden terug geplaatst. De preekstoel was op tijd klaar om de kerst zonder ongelukken te laten verlopen.

conserverenpreekstoel

Terug naar overzicht


 

Aanvulling gedreven sleutel entree

Als een sleutelentree niet meer te koop is kan een replica worden vervaardigd. In dit geval werd hij uit dun messing, in lood gedreven. Een andere methode voor massiever beslag is het slingergieten waarmee een enkel exemplaar tot in detail kan worden gedupliceerd.

aanvullingsleutel

Terug naar overzicht


 

Conservering snijwerk door Matthijs van Dijk bij Arnoldus Koopman Fundatie van Renswoude

Het snijwerk van Fundatie leerling Matthijs van Dijk (1745-1800) stond lange tijd onder het stof, op zolder. Onbekend maakt onbemind. Onderzoek toonde aan dat het als een examenstuk kon worden beschouwd. De losse onderdelen werden in positie teruggeplaatst en in een enkel geval werd de samenhang gerealiseerd door een stukje hout in te zetten. Andere onvolkomenheden werden geaccepteerd omdat iedere toevoeging de originaliteit aantast. De verf van het onderliggende paneel werd werd waar het los zat gefixeerd, en waar het ontbrak ontstoort door een vulling in dezelfde tint.

conserveringsnijwerk

Terug naar overzicht


 

Aanvullen snijwerk

Hier werd de lijst om de stadsplattgrond van Utrecht gerestaureerd. Ontbrekend snijwerk werd toegevoegd, verguld en gepatineerd. In de jaren 1773 en 1774 hadden Jan Wormerus Raven (1754-1815), Gijsbert van Tuyl (1752-1831) en Jean Paul Colognac (1746-1797), weesjongens en leerlingen bij de Fundatie van Renswoude, onder leiding van de leraar wiskunde Laurens Praalder (1711-1793) en tekenmeester Johann Jacob Maurer (1737-1780) de stad opgemeten. De gegevens werden door hen in 1776 op tekening gesteld, waarna deze stadsplattegrond in 1778 door Reinier Vinkeles (1741-1816) werd gegraveerd. Een afdruk werd in deze lijst aan het Stadhuis geschonken maar toen de kaart verouderd was werd hij terug gegeven aan de Fundatie. De gegraveerde koperplaat is nog met een ingekleurde afdruk in het bezit van de Fundatie van Renswoude.

aanvullen-snijwerk

Terug naar overzicht


 

Conservering studieorgel door van Lodesteyn bij Bätz Fundatie van Renswoude

Op de zolder van de Fundatie van Renswoude vonden wij een geheel vergeten studie-/miniatuur orgeltje van Johannes van Lodensteijn (1773 – na 1811). Het werd schoongemaakt en de losse onderdelen werden toegevoegd. Op 7 juni 1790 ging deze élève bij orgel en claviermaker Gideon Thomas Bätz (1751–1820) in de leer. Op 24 mei 1797 deed hij zijn examen in orgelmaken voor de Regentenvergadering: hij kreeg als blijk van waardering en als aanmoediging 4 stelhorens, 4 stelhamers en een stemvork. Op 7 juli 1800 ging Van Lodensteijn in de leer bij piano-forte bouwer Johann Wilhelm Freudenthaler (1761-1824) te Parijs die op dat moment zijn eigen werkplaats stichtte. Op 28 april 1802 werd een piano-forte, in Parijs vervaardigd door van Lodensteijn, in het Fundatiegebouw aan de Agnietenstraat te Utrecht geplaatst.

conserveringstudieorgel

Terug naar overzicht


 

Snijwerk completeren tafelvitrine slot zuylen

In een tafel vitrine uit de collectie van Slot Zuylen lag een fraai boek. De sleutel was weg dus niemand kende de inhoud. Het ging om een geschenk aan de weduwe van Willem René vanTuyll van Serooskerke (1813-1878), Francoise Margaretha van Weede (1823-1899), en werd in 1896 aangeboden door de Nederlands Hervormde gemeenten van Westbroek en Achtienhoven. De gelegenheid was haar 50 jarig jubileum als Ambachtsvrouwe. Het boek bleek voorzien van aquarellen in grijstinten waarop kenmerkende dorpsgezichten werden afgebeeld door G.W.P. van Dokkum (Gerrit) (1870- 1931). Van de vitrine waren twee poten onvolledig maar zij konden met de anderen als voorbeeld gemakkelijk bijgestoken worden. Op het slot is een sleutel passend gemaakt.

snijwerk-tafelvitrine-slot-zuylen

Terug naar overzicht


 

Onderhoudsbeurt trap Fundatie van Renswoude

De trap met “cardousen, lijsten en leuningen” naar de statige Regentenzaal en het “ajourwerk voor onder” werd in 1760 werd door Arnoldus Koopman (<1728-1805) en Adrianus Beertens vervaardigd. De trap was erg vuil geworden en moest eerst worden gereinigd alvorens hem in de was te kunnen zetten.

onderhoudsbeurttrap

Terug naar overzicht

 

Bekijk meer gerealiseerd werk van Vincent van Drie →

 

Tel. 06 48 08 42 46 | E mail info @ vincentvandrie.nl | Copyright © 2019 , ontwerp BGDesign